Menu

Menu

ForsideNyhederKALENDERForeningerAnsager-Skovlund ForedragsforeningsDanske Seniorer - Skovlund AnsagerFotogruppenSkovlund Friskoles StøtteforeningSkovlund SognearkivSkovlund IdrætsforeningSkovlund KulturhusVirksomhederBrætspilsbutikkenGittes HaveserviceJano taxiKlinik SkovlundM-A-TradePakkeID Aps.Partner Erhvervsservice ApSSkovlund Invest Aps.Skovlund-Ansager VandværkT.S. Byg og MontageMin KøbmandPension LærkelillMums KagerPerfec2.comSkovlund AutoværkstedSkovlund KroSkovlund VarmeværkUgleByg Aps.InstitutionerSkovlund BørnehusSkovlund FriskoleSkovlund EfterskoleKONTAKTSkovlund Sogns Borgerforening
Skovlund
Foto: Mums

“Mums Kager”

en sød historie

tekst: Rud Larsen

Dronefoto: Peter Møller Larsen

Gert Hermansen er fra Ansager og Birgitte er fra Hoptrup. Birgitte er kontoruddannet hos Flensted, mens Gert var salgschauffør samme sted. Ingen af dem er uddannet bager. 

Så det er ren logik, at de sammen driver et succesfuldt kage-bageri i Skovlund. Ren logik. Og dog. De skulle lige en par omveje omkring andre aktiviteter, inden det blev til “Mums Kager” i Skovlund.

Gert flyttede til Skovlund i 1989 og Birgitte kom til i 1993. Men de var endnu ikke helt parate til kagebageriet i Skovlund. Birgitte skulle lige bruge 10 år hos “Blåvand Lys” og Gert fortsatte som salgschauffør.

Først i 2004 var de klar til at kaste sig ud i nye eventyr med deres eget firma. Det blev til “Mums Kager og Chokolade” - et engros handelsfirma. Gæt selv, hvad de solgte. Det gik godt - faktisk gik det så godt, at de allerede i firmaets andet leveår købte salgsbil nr. 2, som Birgitte skulle bruge.

Efter nogen tid måtte de dog indse, at to jobs som salgschauffører med lange arbejdstider ikke var foreneligt med familieliv med et lille barn. Dertil kom, at konkurrencen var hård og blev urimeligt hård, da en stor grossist gik ind på det samme marked og tilbød store rabatter til kunderne.

I 2007 startede de kagebageriet i det tidigere bageri i Nordenskov. Med stor hjælp fra Skovlunds gamle bager - Jens Peter Pedersen gik de igang med egen produktion af kager. “Uden Jens Peters hjælp ville det nok ikke have gået. Vi ved godt, hvor meget vi skylder ham” siger Gert. Efter godt tre måneder kørte produktion, som den skulle, selv om bageriet fortsat fik lidt hjælp og assistance fra prøvebagere fra forskellige leverandører af råmaterialer.

I februar 2017 kunne “Mums Kager” fejer 10 år jubilæum i Nordenskov, hvor forholdene dog var ved at blive for små til et succesfuldt og ekspanderende  bageri. Heldigvis blev man nogenlunde samtidig opmærksom på en større, tom bygning på Nørremarken i Skovlund. Den kunne man overtage på lejebasis. Efter lidt bureakratisk besvær fik “Mums” tilladelse fra kommunen til at indrette den som bageri - og fik oven i købet tilskud i form af 176.000 kr. fra LAG-midlerne. Maskineriet kunne man tage med fra bageriet i Nordenskov.

2018 blev et godt år. Omsætningen voksede med mere end 20% og salget gik fremragende. Man ophørte med eget salg til foodservice branchen  og koncentrerede sig om salg til grossister, der levere til hoteller, caféer, kantiner, hospitaler etc. Det, at man ophørte med eget salg til foodservice branchen, var måske en medvirkende årsag til den store fremgang i omsætningen.

“I hver fald kører vi ikke længer ud til foodservice-branchen” siger Gert og indrømmer, at han ind imellem savner køreturene og den direkte kontakt med kunder og andet godtfolk ret meget. Det er måske derfor, Gert engagerer sig ret så meget i sognets forskellige aktiviteter.

Og så kom corona-pandemien. 

Det blev en slem tid! Produktion og omsætning styrtdykkede. “Det var ikke sjovt at gå fra at være selvstændig til mere eller minde at være “offentligt ansat”- at sidder derhjemme og leve af tilskuddet - hjælpen fra staten” siger Gert. Denne gang uden hans ellers så smittende smil.

“Nu er vi igang igen. Faktisk går det rigtig godt. Omsætningen stiger og er stort set på samme niveau, som lige før coronaen ramte os.” Dette på trods af, at man i perioden mistede en af de største kunder. 

Der er også investeret i mere materiel. Bagerbranchen er en branche, hvor mange lukker. Derfor er det muligt at købe brugt - men godt - materiel til rimelige priser. Det har “Mums Kager” benyttet sig af.

Et gammel ord siger, at intet er så skidt, at det ikke også er godt for noget. Det gælder selv tiden med corona. I hvert fald var det her, “Mums” begyndte produktion af “custom-kager”, som man selv kan designe og få det printet (med fødevarerfarver) direkte på et lag overtræksmarcipan.

Også en produktion af økologiske kager blev planlagt og startet op i samme periode. Den kører nu - fuldt kontrolleret og certificeret af alle relevante myndigheder.

Selv på Egeskov Marked har “Mums Kager” været repræsenteret. Endog med to stande. Dels en stand med kager og - som en lille happening - med en anden stand, der producerede og solgte vafler på pind. Det sidste blev en kæmpe succes. Så stor en succes, at “Mums Kager” det følgende år kun fik tildelt en stand. Nemlig den med kager. 

Da Gert og Birgitte fandt ud af, at Egeskov Marked selv havde overtaget produktionen af vafler på pind, blev de sure - så sure,  at de pakkede kage-standen ned og kørte hjem. Siden da har Egeskov Marked måttet undvære ”Mums Kager”.

Det positive resultat af “Egeskov-eventyret” blev, at “Mums” siden da har lavet deres egen “Jule-småkage-bage-dag”. I år bliver det den 28. november.

søndag 7 nov 2021 - Rud Larsen
Vist: 3291 gange