Menu

Menu

ForsideNyhederKALENDERForeningerDanske Seniorer - Ansager-SkovlundFotogruppenSkovlund Friskoles StøtteforeningSkovlund-Ansager ForedragsforeningSkovlund SognearkivSkovlund IdrætsforeningSkovlund KulturhusVirksomhederBrætspilsbutikkenGittes HaveserviceJano taxiKlinik SkovlundM-A-TradePakkeID Aps.Partner Erhvervsservice ApSSkovlund Invest Aps.Skovlund-Ansager VandværkT.S. Byg og MontageMin KøbmandPension LærkelillMums KagerPerfec2.comSkovlund AutoværkstedSkovlund KroSkovlund VarmeværkUgleByg Aps.InstitutionerSkovlund BørnehusSkovlund FriskoleSkovlund EfterskoleKONTAKTSkovlund Sogns Borgerforening
Skovlund
Varmeværk med solfangeranlæg Foto: Dronefoto: Peter Møller Larsen - andet foto: RL

Fjernvarmepriser

Skovlund Varmeværk

Prisen på din fjernvarme i Skovlund stiger - men forbavsende lidt. 

I hvert fald, hvis man taget prisen på alle former for energi i betragtning. Både i Danmark og på verdensplan. Faktisk stiger prisen på fjernvarme i Skovlund kun med lige knap 5,77%.  I nøjagtige tal stiger prisen på en megawatt varme fra 650 kr. til 687,5 kr. - inkl. moms. For et standard-hus på 130 kvadratmeter, og et forbrug på 18,1 MWh betyder det, at den årlige udgift til varmeforbrug stiger med 678,75 kr. - eller sagt på en anden måde, knap  57 kr. pr. måned.  Ingen kommer til at gå fra hus og hjem p.g.a. varmeprisen i Skovlund.

I denne stigning er indregnet en forventet prisstigning på 15% på flis!

Den tænksomme læser vil nok spørge: hvordan kan det lade sig gøre at holde prisstigningen på så lavt et niveau.

Ikke mindst når man tænker på, at prisen på naturgas fra november 2020 til december 2021 er steget fra ca. 2,00 kr. pr. kubikmeter til 13,46 kr. per kubikmeter. Det er en stigning på 571,2% - jo, det er ikke en regnefejl. Stigningen er på mere end 500% på 13 måneder)

Svaret på ovenstående spørgsmål skal findes i de kloge og fornuftige beslutninger, som skiftende bestyrelser har taget igennem årene. F.eks. beslutningen om at købe jord nok til at man kun etablere solvarmeanlægget på egen grund og ikke mindst skiftet i 2016 til fyring med træflis. 

Solvarmeanlægget dækker nu 18-20 % af varmeproduktionen, mens flis-kedlen produceret ca. 75% af det samlede varmeproduktion. Gaskedlen står altså for en forsvindende lille del af produktionen - og her må man ikke glemmer, at gasmotorerne også producerer el, som kan sælges til fordelagtige priser.

Varmemester Karsten R. Kristensen vil skyde på, at det ville koste ca. 2 mill kr. mere at producere den nuværende mængde varme, hvis man kun kunne bruge naturgas og solenergi. Det ville kunne mærkes på forbrugernes pengepung.

En anden afgørende faktor er, at værket i det daglige drives fornuftigt og effektivt. F.eks. er Karsten meget opmærksom på, hvornår prisen på el er gunstig, og hvornår det så kan betale sig at bruge gasmotorerne. Der er ingen tvivl om, at den effektive daglige drift er en medvirkende årsag til værkets succes og fortsatte ekspansion.

Man har f.eks. lige konverteret et hus midt i byen til fjernvarme. Det kørte tidligere på træpiller. Efterskolen er inde i overvejelser om at få Borgergade 38 tilsluttet fjernvarmen, mens Børnehuset regner på muligheden for at skifte el-varme ud med fjernvarme. Også et par større industrivirksomheder i Skovlund går med tilsvarende overvejelser. 

Der er ingen tvivl om, at der generelt hersker en meget positiv stemning omkring byens varmeværk. Det giver sig f.eks. udslag i, at stort set alle regninger betales til tiden. En situation som mange andre varmeværker er noget misundelige over.

Karsten Kristensen oplyser, at årsopgørelserne  vil blive omdelt inden Påske. Sammen med årsopgørelsen sendes også  budgettet for det nye regnskabsår, samt en Fjernvarmedeklaration, som et politisk flertal har besluttet, at Fjernvarmeværker skal udarbejde.

Rud Larsen

Tirsdag 29 Mar 2022 - Rud Larsen
Vist: 1801 gange