Menu

Menu

ForsideNyhederKALENDERForeningerAnsager-Skovlund ForedragsforeningsFotogruppenPoul Henrik HansenSkovlund Friskoles StøtteforeningSkovlund SognearkivSkovlund Sogns BorgerforeningSkovlund IdrætsforeningSkovlund KulturhusVirksomhederGittes HaveserviceKlinik SkovlundM-A-TradePakkeID Aps.Partner Erhvervsservice ApSSkovlund Invest Aps.Skovlund-Ansager VandværkT.S. Byg og MontageMin KøbmandPension LærkelillMums KagerPerfec2.comSkovlund AutoværkstedSkovlund KroSkovlund VarmeværkUgleByg Aps.InstitutionerSkovlund BørnehusSkovlund EfterskoleKONTAKT
Skovlund
Foto: Pixabay & Pexel

Ukrainske flygtninge

Status og opfordring

Vi - Borgerforeningens underudvalg - er ved at danne os et fuldstændigt overblik over situationen. Det ser i øjeblikke ikke ud til at være så vanskeligt. Vi har kendskab til tre grupper af flygtninge, der er privat indkvarteret.

  1. Laila og Tue Pedersen har fem personer (61 år, 38 år, 39 år, 16 år og 7 år) indkvarteret i et sommerhus ved Kvie Sø
  2. Sabrina og Karsten Hegemann har 2 personer (en mor og en 9 årig søn) indkvarteret privat
  3. Julius Clement Justesen har en mor og to piger på 13 og 9 år indkvarteret

Situationen kan dog hurtigt ændre sig. Vi ved f.eks. at Købmanden (Rene Schmidt Kjær) har meldt sig til at huse 2-3 personer, og der kan være andre, der har tilmeldt sig som kommende værtsfamilier hos Varde Kommune, uden vi har kendskab til det.

Dertil kommer, at der på Mølbygård bor godt 10 personer fra Ukraine. Der er vist nok tale om et par ansatte, som har fået deres familie herop. De virker ret “selvkørende” og har i øjeblikke tilsyneladende ikke brug for vores hjælp.

Også Henning Urup har ansatte på bedriften, som har fået familie og/eller bekendte herop. I følge Henning ser de også ud til at kunne klare sig uden vores hjælp. Henning nævner f.eks., at en af hans ansatte har været her i ca. 15 år og taler flydende dansk. Han vil formodentlig gerne hjælpe, hvis vi skulle få brug for en tolk.  I øvrigt var Hennings afsluttende ord i telefonen her til formiddag: “Sig til, hvis der er noget vi kan hjælpe med”. TAK.

Det ser således ud til at situationen er nogenlunde under kontrol - med undtagelse af et stort problem. Nemlig transport.

F. eks. kan flygtningene hver 14. dag hente lommepenge fra Varde Kommune. 50 kr. per person per dag. Det kommer man selvfølgelig ikke langt for, men de har heller ikke råd til at sige nej tak til det beløb. 

Vi har lige før Påske talt med sekretæren for Varde Kommunes Task force for flygtninge fra Ukraine - Tanja Klint. Hun har lovet at sætte problemet med transport på dagordenen til Task Forcens næste møde. Forhåbentligt kan vi nå frem til en lidt mere smidig ordning, hvor ikke alle behøver møde op personligt for at få pengene udbetalt. Måske vil en repræsentant for hver gruppe være tilstrækkeligt. Eller måske kan vi lige frem nå dertil, hvor beløbet udbetales til en betroet person, der sørger for viderebetaling til flygtningene. Vi arbejder videre på sagen.

Det ændrer dog ikke ved, at værtsfamilierne stadig har store udgifter i forbindelse med at have flygtninge boende. Måske kan vi lave et arrangement, hvor toppen af udgifterne kan skæres lidt ned. Det kommer vi tilbage til.

Nu til det, der - her og nu - er den store udfordring og opfordring til nogle af sognets mange aktive borgere. 

Findes der nogen, som vil melde sig som frivillige chauffører. Dels til kørsel til Varde hver anden uge, men også til andre nødvendige arrangementer som f.eks. aftaler ved udlændingestyrelsens alt for få service-kontorer i Jylland med mere. Formodentligt vil også kørsel til og fra skole komme på tale inden ret længe. Der blive nok at hjælpe med. Byd ind med det du kan og vil.

Man behøver ikke være nervøs for sproglige udfordringer. Vi skal nok sørge for de nødvendige vejledninger til flygtningene og evt. for introduktionsskrivelser over for myndighederne, så man ikke kommer i ubehagelige situationer.

Alle tilbud om hjælp - også på andre områder - tager vi imod med taknemlighed. Udfordringerne blive nok større i den nærmeste fremtid.

Rene: 2986 0087, Laila: 6043 9906 eller Rud: 3048 6670 - eller på mail: rudlarsen@gmail.com

Husk - Skovlund er et godt sted at bo - for alle!

Rud Larsen

lørdag 16 apr 2022 - Rud Larsen