Menu

Menu

ForsideNyhederKALENDERForeningerAnsager-Skovlund ForedragsforeningsDanske Seniorer - Skovlund AnsagerFotogruppenSkovlund Friskoles StøtteforeningSkovlund SognearkivSkovlund IdrætsforeningSkovlund KulturhusVirksomhederBrætspilsbutikkenGittes HaveserviceJano taxiKlinik SkovlundM-A-TradePakkeID Aps.Partner Erhvervsservice ApSSkovlund Invest Aps.Skovlund-Ansager VandværkT.S. Byg og MontageMin KøbmandPension LærkelillMums KagerPerfec2.comSkovlund AutoværkstedSkovlund KroSkovlund VarmeværkUgleByg Aps.InstitutionerSkovlund BørnehusSkovlund EfterskoleKONTAKTSkovlund Sogns Borgerforening
Skovlund
Foto: RL

Mindeord over Ole Flensted

af Johannes Nielsen

Modtaget fra Niels Winther.

Der findes mennesker, der hellere vil flygte fra julens traditioner, end være en aktiv del af den. Sådan et menneske var Ole Flensted, og der kan derfor være noget symbolsk i, at det netop var en 1. juledag han valgte, for evigt, ikke længere at være iblandt os.

Da Ole Flensted i 1966 købte et nedlagt kartoffelskrælleri på Nørrebro i København, var der sikkert ikke mange andre end ham selv, der troede, at det skulle blive starten på en lang og flot karriere i fødevarebranchen. Han vidste, at han ville være selvstændig, han vidste, at han ville have en stor fabrik, men at det blev i kartoffelindustrien, at det hele begyndte, var en tilfældighed.

Da han begyndte at skrælle kartofler på Nørrebro i 1966, fik han kontakt med en kartoffelcentral i Skovlund, og det samarbejde førte til, at han i 1968 flyttede produktionen fra København til et nedlagt landbrug i Skovlund, hvor koncernen Flensted Food Group A/S den dag i dag har hovedkontor.

Ole Flensted var en typisk iværksætter, der traf hurtige og drastiske beslutninger, der i langt de fleste tilfælde viste sig at være bæredygtige, selv om der naturligvis også kunne være fejlskud ind imellem.

Først startede han med at skrælle kartofler, der blev solgt til hoteller, restauranter og andre storkøkkener. Senere blev sortimentet udvidet med friterede kartoffelprodukter, forkogte kartofler,  frisksnittede grønsager m.m.

Selv om der var tale om lavteknologiske produkter, var tanken altid at fremstille dem ved brug af størst mulig højteknologi, og dermed være kvalitetsmæssigt og konkurrencemæssigt på højde med, og helst foran, sine konkurrenter.

Flid, fandenivoldskhed og andre gode iværksætteregenskaber førte til, at han ret hurtigt blev Danmarks ukronede kartoffelkonge, der også senere førte til medejerskab eller overtagelser af fabrikker i Norge, Irland, Sverige, Tyskland og Østrig. Da Ole Flensted solgte sit livsværk i 2009, var der tale om en koncern med en omsætning på et stort trecifret millionbeløb, og mange hundrede medarbejdere.

Ole Flensted og Skovlund

For lokalsamfundet Skovlund kom Ole Flensted på det helt rigtige tidspunkt, da udviklingen fra landbrugssamfund til industrisamfund var godt i gang med at tage kraften ud af mange små landsbysamfund.

Ole Flensted skaffede nye arbejdspladser, han støttede masser af de initiativer som de lokale foreninger og organisationer igangsatte, og på den måde var han med til, at Skovlund kunne være et lokalsamfund i udvikling og ikke i afvikling. Hans fingeraftryk ses på mange markante bygninger, en bypark og et torveområde, som har fået navnet Ole Flensteds plads.

Ole Flensted og lokalsamfundet Skovlund var en symbiose, som Skovlund havde glæde af, og Ole Flensted fik goodwill for.

Mange af os, der har arbejdet for og med Ole Flensted, har meget at takke ham for. Man kunne nemt fornemme, hvis man var uenig med ham, men han var ikke kedelig at være sammen med.  Det har været en fornøjelse at se, hvor mange af hans ungdomsvisioner der lykkedes for ham.

Johannes Nielsen

Tidligere administrerende direktør i Flensted koncernen.

tirsdag 27 dec 2022 - Rud Larsen
Vist: 750 gange