Supermænd på arbejde
på Skovlund Varmeværk
Onsdag aftens herskede der stor travlhed på Skovlund Varmeværk. Tre montører fra firmaet Tjæreborg Industri var igang med at forbinde de store varmerør fra de to nye elkedler med resten af værkets vandledninger. Jeg var i tvivl, om jeg skulle omtale dem som montører eller smede. Selv mente de, at det ville være rimeligt, blot at kalde dem “Supermænd”
Arbejdet med at forbinde alle værkets rørledninger kan kun udføres efter solvarmepanelerne er holdt op med at producere varme. Hvis man afbrød ledningen fra solfangerne inden da, kunne hele solfangeranlægget risikere at "koge over".
En af de to nye elkedler
De to nye elkedler på hver 1,2 MW er allerede installeret på værket. I aften bliver de forbundet med værkets øvrige rørledninger til det varme vand. Ideen er, at de to nye elkedler skal producere varmt vand, når strømmen er billig eller lige frem gratis. Det sker - tro det eller lad være. Oftest når elforbruget er lavt. F.eks. i weekenderne, i juleferien og i andre perioder, når mange industrivirksomheder ikke er i drift.
“Fra uge 44 og frem går elektrikerne i gang med at trække kabler, og i slutningen af november håber vi at kunne producere en pæn andel af værkets varme på billig el” siger varmemester Karsten Kristensen.
Der skal kraftige kabler til
De to nye elkedler kan - hvis de kører på fuld kraft - tilsammen producere mere varmt vand end hele byen har brug for, og de skal naturligvis producere så meget som muligt, når strømmen er billig. Derfor etableres der i løbet af 2025 en stor lagertank på 1.500 kubikmeter i området mellem varmeværket og solfangeranlægget. Her kan det varme vand lagres indtil der er brug for det. Og det vel og mærke uden et energitab, der er værd at tale om. Mindre en 1% udgør tabet ved lagring i varmtvandstanken.
De to nye elkedler forventes at producere 15-20% af byens behov for varmt vand; men varmeværket vil fortsat også producere varmt vand ved forbrænding af flis og via kølevand fra værkets gasmotorer, der producerer strøm (og varmt vand), når prisen på elektricitet er høj.
Man bruger det udstyr, der producerer varme til den laveste pris. En sammenligning med Preben Uglebjergs gamle revysang om “Gyngerne og karussellerne” holder ikke stik. Her er der ikke tale om at “tjene ind på gyngerne, hvad man har mistet på karrusellerne”. På Skovlund Varmeværk tjener man ind på både gyngerne og karrusellerne!
Og formålet med det er naturligvis, at Skovlund Varmeværk skal kunne fortsætte med at producere varme til byen til de bedst mulige priser. De mange aktiviteter og investeringer kommer os alle til gode.