Menu

Menu

ForsideNyhederKALENDERForeningerAnsager-Skovlund ForedragsforeningsFotogruppenSkovlund Friskoles StøtteforeningSkovlund SognearkivSkovlund Sogns BorgerforeningSkovlund IdrætsforeningSkovlund KulturhusVirksomhederBlomsten SkovlundKlinik SkovlundMalermester Bernhard KulpaPartner Erhvervsservice ApSSkovlund-Ansager VandværkMin KøbmandPension LærkelillMums KagerPerfec2.comSkovlund AutoværkstedSkovlund KroSkovlund VarmeværkUgleBygInstitutionerSkovlund FriskoleSkovlund EfterskoleKONTAKT
Skovlund
Foto: Pixabay

Lokal historie fra svenskerkrigene

Ansager Sogn omkring 1658-60

Aarhus Universitetsforlag udgiver en serie bøger kaldet "100 danmarkshistorier". (100 bøger - 100 sider - 100 kr.) De bøger jeg indtil videre har læst, kan varmt anbefales for historieinteresserede.

Den sidste jeg har læst, er skrevet af Sebastian Olden Jørgensen og har titlen “Svenskekrigene” og er absolut værd at læse.

Jeg fald oven i købet over et kort afsnit, som kan have lokal interessse.

(Vi er i 1658-60, hvor svenskerkongen havde besat hele Danmark undtaget København)

På side 83 står der:

“Ikke mindre snarrådige var de i Ansager Sogn nær Grindsted. Her fortælles det - helt i overensstemmelse med sandheden - at bønderne i sognets østlige del måtte flygte fra svenskerne. De tog ud i sandbankerne, omgivet af moser og våde enge, hvor beboerne fra Grindsted og Hejnsvig allerede holdt til i udgravede huler. Hver familie fik sin egen hule med fælles indgang, og mændene skiftedes til at holde vagt. En forræder ved navn Peder Spillemand, der var blevet i Hejnsvig, røbede imidlertid skjulestedet og viste otte svenske ryttere vej gennem mosen og bag om forposten. Heldigvis nåede han at affyre et skud, og bønderne styrtede ud af hulerne og dræbte svenskerne. Peder Spillemand blev som staf begravet levende.”

fredag 18 okt 2019 - Rud Larsen